logo
DAGEN
UREN
MINUTEN
SECONDEN
logo

Zeilwagenrijden, een sport

De ervaring om met een zeilwagen over het strand is voor velen fantastisch genoeg. Het is een apart uitje. Dat je ervoor naar de kust moet hoort erbij. 
Eens met verschillende zeilers op het strand wordt het extra leuk om de andere in te halen. Het zit in velen van ons… . 

Dat was ook zo in 1909 toen de allereerste zeilwagenwedstrijd ter wereld in De Panne plaatsvond. Zo werd het zeilwagenrijden als sport geboren. 

Sindsdien zijn er velen die het plezier van het ‘koersen’ ontdekt hebben. Door veel te zeilen kan je je zeilmaneuvers verbeteren, door veel te zeilen leer je het strand beter kennen en weet je waar je best zeilt, door veel te zeilen kan je je zeilwagen finetunen zodat er een eenheid komt tussen de piloot en zijn wagen. 

Vanaf 1910 werden in Frankrijk te Berck en te Hardelot een aantal  internationale wedstrijden georganiseerd. Onze François Dumont won de wedstrijd in 1913. 
Baron Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen, was bij gelegenheid aanwezig op deze wedstrijden. 

Tussen de eerste en  de tweede wereldoorlog waren er onder impuls van de familie Dumont regelmatig wedstrijden in de zomermaanden en dit zowel te De Panne als te Oostduinkerke en in Middelkerke. 

Na de tweede wereldoorlog ontstond er opnieuw een internationaal circuit. De eerste grote internationale samenkomst vond plaats in De Panne in 1958 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling EXPO58. 

Vanaf 1963 zijn er jaarlijks Europese of Wereldkampioenschappen voornamelijk in Europa maar ook reeds in de USA en éénmaal in Argentinië. 

Sinds 2022 bij de 60-ste verjaardag van FISLY, de internationale federatie voor zeilwagensport, is er een wereldwijde ranking van de aangesloten wedstrijdpiloten onder de naam FISLY RANKING.

https://youtu.be/iBaasPVcoOw