logo
DAGEN
UREN
MINUTEN
SECONDEN
logo


Iedereen welkom

Het zeilwagencentrum ligt vlak aan het strand en heeft een loods, een technische ruimte en een gezellig clubhuis ... . De piloten uit het buitenland komen er zeer graag. Ook het niet-zeilende publiek is er welkom.
 

 

Europees kampioenschap De Panne 2023

photo karin coppejans

De Panne is misschien wel het belangrijkste zeilwagencentrum van de wereld, en de lokale club, Royal Sand Yacht Club, organiseert het Europees kampioenschap van 2023. Het is het 55ste Europees kampioenschap. In 2010 werd in De Panne ook het Wereldkampioenschap gezeild.

Bij het Europees Kampioenschap strandzeilen dit jaar worden er tussen de honderd en de honderdtwintig zeilwagenpiloten verwacht uit ten minste zeven Europese landen. Er zal gezeild worden in vier verschillende categorieĆ«n (ook Klassen genoemd) van zeilwagens. 


Praktische informatie voor toeschouwers:

Als er voldoende wind is wordt er iedere dag bij laagtij gezeild. Zeilwagens kunnen heel snel gaan, daarom is het strand tijdens de wedstrijden en trainingen niet toegankelijk voor publiek tussen de zee en de hoogwaterlijn. 

De wedstrijdzones worden afgelijnd met dranghekkens, koorden, kegels, vlaggetjes en borden.  Een eigen veiligheidsploeg zal hierop toezicht houden samen met de politie en de brandweer.

Elke dag na de wedstrijden is het strand opnieuw helemaal beschikbaar voor iedereen.

 

 

Organisatie

Tijdens het Europese Kampioenschap strandzeilen zullen dagelijks zullen een vijftigtal vrijwilligers aan de slag zijn als koersdirectie, jury, medewerkers veiligheid, onthaal, catering enz ... .

De Royal Sand Yacht Club krijgt een belangrijke steun van de Gemeente De Panne bij de organisatie van dit kampioenschap.

 


karin 2

Zeilwagens hebben hard zand nodig over een voldoende breed strand en dat is alleen het geval van drie uur voor tot drie uur na laag tij. Bij hoog tij kan er dus niet gezeild worden.

Een zeilwagenwedstrijd is een spectaculair gebeuren voor publiek en fotografen. In geen enkele andere zeilsport kan men zulke hoge snelheden halen. Zeilwagens kunnen tot drie maal de snelheid van de wind halen. De piloten proberen zo veel mogelijk snelheid te behalen en moeten hun wagen sturen over de hardste stukken van het strand en vooral zorgen dat ze hun snelheid niet verliezen. 


Onze trotse partner: De Panne

 

Dankzij onze partner De Panne kunnen we dit EK hier bij ons organiseren. Tevens zijn wij er ook van overtuigd dat een bezoek aan het EK hand in hand gaan met een bezoek aan deze mooie gemeente.

Dit door onze nauwe verwevenheid tussen onze sport & De Panne.

 

Kom naar het mooiste hoekje van het land om dit spectaculaire evenement mee te maken

Visit De Panne


Activity center

343278514_189097950728689_5939854427720835429_n

Op het stuk strand tussen de Zeelaan en de Leopold I-Esplanade kan je als bezoeker eens kort proeven van een ritje met een zeilwagen op zaterdag 30 september van 9 tot 12 uur en op zondag 1 oktober na de wedstrijden vanaf ongeveer 11 uur 30 tot 14 uur.

Je wordt er onthaald door de leden van de jongerenzeilwagenclub De Krab. Je kan er met al uw vragen terecht betreffende de zeilwagensport.

Z.C. De Krab

Na het kampioenschap kunt u voor cursussen of initiaties van enkele uren vrijwel het hele jaar door terecht bij de zeilwagenschool van de RSYC.   U kunt alleen komen of met vrienden.  Volg hiervoor onderstaande link:

Zeilwagenschool RSYC


Verblijven

Zoekt u nog een verblijfplaats tijdens het kampioenschap, dan kunt u via onderstaande link al onze partner terugvinden.

Bezoeken & Verblijven